En steg-for-steg oppskrift på røring av honning ved hjelp av poding

Fra Wikibi
Hopp til: navigasjon, søk

1. Gjør klar honningen du skal røre. Denne honningen skal være flytende, det vil si den må ikke ha begynt å krystallisere. Honningen bør ha en temperatur på rundt 18-20°C. Temperaturen på honningen må ikke overstige 25° C, da vil den smelte krystallkjernen i podehonningen. Honningen som skal røres tappes i honningbøtter eller plastdunker, ca ¾ fulle.

2. Gjør klar podehonningen ved å ta den over i en egnet beholder, for eksempel en honningbøtte. Tilsett en tilsvarende mengde flytende honning fra bøtta/dunken som skal røres og bland denne sammen med podehonningen. Når massen er jevn helles den over i bøtten/dunken med flytende honning. Rør til podehonningen og den flytende honningen er jevnt fordelt. Bruk ca 10 % podehonning, det vil si skal du røre en 20 kg bøtte med honning (ca ¾ full) benytter du ca 2 kg podehonning.

3. La honningen stå i noen dager hvor du rører i den hver dag, helst både morgen og kveld. Honningen krystalliserer raskest ved 14°C, så det er best om honningen kan stå ved denne temperaturen mens du rører.

4. Når konsistensen på honningen er tykk som velling, og man ved røringen ser at honningen er marmorert, sølvglimrende, og det er mørke striper etter røringen, er honningen ferdig krystallisert og honningen klar for tapping på glass.