Merking

Fra Wikibi
Hopp til: navigasjon, søk

Honning skal på lik linje med andre næringsmidler skal merkes for å sikre forbrukeren tilstrekkelig og korrekt informasjon om næringsmiddelet.

Honning skal alltid merkes med følgende: - Produsent (navn eller firmanavn, og adresse til enten produsent, pakkevirksomhet eller en forhandler). - Holdbarhetsdato og eventuelt lotmerking hvis man har flere partier. - Nettoinnhold. - Advarselsmerking (honning skal ikke gis til barn under 12 måneder.)

Produsentmerkingen er viktig for at forbrukeren skal kunne finne tilbake til hvem som har produsert varen. Det kan også være viktig hvis Mattilsynet har behov for å spore varen. Ved behov for sporing er det også viktig at produsenten bruker et system som gjør det mulig å spore hver batch. For de fleste vil merking med best før dato som endres fra år til år og type honning være tilstrekkelig. For birøktere som driver stort kan det være hensiktsmessig å kunne spore tilbake til ulike partier.

Holdbarhetsdato skal alltid påføres. På honning kan man bruke ”best før”-merking, og det er opp til birøkteren selv hvor lenge han eller hun kan garantere for honningens kvalitet. Nettoinnhold skal føres på slik at kunden vet hva han eller hun betaler for. Advarselsmerkingen med at honning ikke skal gis til barn under 12 måneder skal være med for å sikre at ikke små barn får i seg honning (botulisme).