Røring

Fra Wikibi
Hopp til: navigasjon, søk

Røring av honningen er helt essensielt for å unngå store krystaller og få en jevn konsistens og kvalitet på honningen.

Røringen kan utføres manuelt med enkle redskaper for små mengder honning. En stor rørestav i tre eller metall rører ved hjelp av håndkraft, er enkle, men gode redskaper når man har ett eller få honningspann som skal røres. Rør ca 10 minutter til honningen er godt blandet både morgen og kveld.

Har man flere honningspann som skal røres er det mer effektivt å bruke en rørestav som monteres til en drill. 50-100 omdreininger pr minutt i 5-10 minutter daglig, gjerne både morgen og kveld. Bruker man drill bør emballasjen man rører i være av plast. Drill av metall mot spann av metall kan lett føre til metallspon i honningen, noe som selvfølgelig er svært uheldig!

Både med trestaven og drillen må man være forsiktig med at man ikke rører/ pisker luft inn i honningen. Holder man røreredskapet under honningens overflate unngår man å dra inn ekstra luft. Bruker man rørespiral må man passe på at den ikke drar med seg luft inn i honningen, spiralen skal beveges seg ut av honningen. For større mengder honning er en honningtank med mekanisk røremaskin og tappeverk mest egnet.

Uansett valg av verktøy for røring av honning skal alt materialet være godkjent for bruk i næringsmidler.