Smak

Fra Wikibi
Hopp til: navigasjon, søk

Smaken er en av de viktigste karakterene man som birøkter har for å bestemme hvilke planter som er opphavet til honningen. Mennesket kan som kjent skille mellom de fem ulike smakene søtt, surt, bitter, salt og umami. De fire første er velkjente, mens den femte, umami, har blitt oppdaget de siste årene. Umami beskrives ofte som fyldig, og kan minne om smaken av kokekraft.

Å skulle beskrive honningsmaken kan være vanskelig uten et godt vokabular. Man kan beskrive honning som fruktig, men mener man da eple, banan eller appelsin? Videre kan man beskrive smaken som sitrusfrukt, men mener man da sitron, appelsin eller grapefrukt?

I Danmark har man satt sammen et smakspanel som smakte seg gjennom et mangfold av dansk honning for å utvikle et smakskart over de ulike honningtypene. Samtidig utviklet de et vokabular for å beskrive de ulike smakene av honning. Smakene de fant i dansk honning var peppermynte, rosiner, eplegrøt, fersk honningmelon, altheabolcher (sitrusdrops), malt og brun farin.

I Norge har man vurdert faktorene smaksintensitet, søtsmak, syrlig/frisk smak, brent, honningsmak (blomster, krydder gress, frukt, tobakk) og ettersmak når man skal beskrive hvordan en honning smaker.