Smelting

Fra Wikibi
Hopp til: navigasjon, søk

Hvis honningen rekker å starte krystalliseringsprosessen mellom slynging og røring er det nødvendig å smelte den ned. Dette for å unngå en grovkornet honning. Krystalliseringsprosessen starter i bunnen og langs veggen på bøtta. Sjekk grundig om det finnes krystaller i honningen før du starter med poding og røring. Har honningen krystallisert helt eller delvis før du starter med poding og røring må du smelte den ned for å få et godt resultat.

Nedsmelting kan gjøres på ulike måter. Bruk av varmeskap eller vannbad er vanlig. Det finnes også honningmyknere (varmespiraler) som smelter ned honningen. Honning har relativt dårlig varmeledningsevne. Dette betyr at setter man en bøtte med honning i et varmeskap vil det ta langt tid før hele bøtta med honning er gjennomvarm. Når man skal smelte ned honning før prosessering og tapping, må man ta høyde for at honningen bruker lang tid på nedsmeltingen. Oppvarming av honning over tid vil påvirke honningens kvalitet, her er det viktig å finne en balansegang. Honningens krystaller smelter ved 42°C.

Mange har bad med varmekabler. Å sette honningbøttene på badet og skru opp varmen er ikke en egnet nedsmeltingsmetode. Kontaktflaten mot gulvet blir svært varm, og vil forringe kvaliteten på honningen.