Unngå gjæring av honning

Fra Wikibi
Hopp til: navigasjon, søk

Gjæring av honning kan i enkelte år være et stort problem. Det finnes flere tiltak for å unngå gjæring i honning. Før man høster honning er det viktig at biene har tørket ned honningen. Etter høsting sjekker man vannprosenten. Er denne for høy skal tavlene settes til tørking.

Har man tidligere opplevd gjæring i tavlene er det viktig at disse smeltes om. Selv om tavlene slynges vil det være store mengder gjærsporer igjen i tavlene, som ved gjenbruk blomstrer opp slik at man igjen får problemer med gjæring.

Før slynging er det viktig å sjekke at det ikke har påbegynt gjæring i tavlene. Disse kjennetegnes ved at honningen bobler litt i tavlene. Man kan kjenne en fruktig eller gjæraktig lukt. Finnes det tavler med påbegynt gjæring skal disse sorteres ut og slynges for seg selv helt til slutt. Gjærhonningen kan brukes til baking eller mjødlaging. Honning som gjærer i forseglede tavler gjenkjennes ved at honnningen ligger helt ut til vokslaget, og at den karakteristiske luftlommen mellom vokset og honningen mangler. Slynger man gjærtavler med resten av honningen vil man blande inn gjærhonning med mye gjærsporer i all honningen, og dermed gi gjæringen en pangstart.