Vandrekuben

Fra Wikibi
Hopp til: navigasjon, søk

Kubemateriell som omsettes i dag egner seg godt til vandring. Krav som må stilles er at kuben er solid og lett, og at bunnbrett og toppbrett sikrer god ventilasjon i kuben under vandring, samtidig som bunnbrett har en effektiv og enkel stengeanordning før transport. En stripe skumgummi i flyhullsåpningen er som oftest tilstrekkelig. Husk også tetting av eventuelt dronehull i dronninggitter. Tavlene må være med avstandholdere, og hele bikuben må utstyres med en solid sammenfestning, en strammestropp. Bikuben bør i tillegg klargjøres og få stå i ro noen dager før vandringen starter. Dette dels fordi biene da vil kitte sammen tavler og kasser, men også fordi de trenger tid til å gjenopprette rett miljø og temperatur i samfunnet etter siste inngrep.

Det er mange ulike løsninger for å sikre biene tilstrekkelig ventilasjon under vandringen. Når kuben står i ro i bigården klarer biene selv å fornye luften, og fjerne fuktighet og overskuddsvarme i bikuben gjennom ventilasjonsnetting/plate i bunnbrett. De kan da ha kuben tettet på toppen. Ved vandring stenges biene inne, de utsettes for stress og temperaturen i samfunnet øker. Da er det meget viktig at de sikres god og gjennomstrømmende ventilasjon. Dette vil oppnås ved å bruke et vandregitter eller toppbrett med tilfredsstillende luftgjennomstrømming oppå kuben, i tillegg til det allerede ventilerende bunnbrettet. Dette kan med fordel komme på når kuben klargjøres før vandring, og dekkes med plast frem til vandringen starter.

Biene må ha god tilførsel av luft under hele vandringen. Spesielt er det farlig å stenge biene inne, eller gi de for trang plass, dersom biene har nytrukket nektar i tavlene. Aktiviteten er da større i kuben siden vann i nektaren skal ventileres ut. Har kuben for dårlig luftgjennomstrømming vil det kunne oppstå panikk. Kuben kommer i ”kok”, det vil si temperaturen blir for høy i kjernen av samfunnet. Samfunnet vil da kunne dø hvis det ikke straks settes inn tiltak, bikuben må åpnes øyeblikkelig.