Avskumming, klaring

Fra Wikibi
Hopp til: navigasjon, søk

Gjennom slynging og siling kan honningen ha blitt tilført luft. Honningen vil også kunne inneholde små vokspartikler etter silingen, avhengig av for fin sil man bruker. Luftbobler og vokspartiklene fjernes i en klaringstank eller klaringsbøtter. Både luft og voks er lettere enn honning, og vil over tid flyte til overflaten. Hvor lang tid dette tar avhenger av hvor lettflytende eller seig honningen er, noe som igjen er avhengig av både temperatur og type honning.

Honningen settes til klaring rett etter at den er slynget og silt. For birøktere som driver i mindre skala er det mest hensiktsmessig å la honningen stå i bøttene for klaring. Etter noen dager kan man ta av lokket og skrape av skumlaget øverst med en plastskrape. Alternativt kan man klippe til et smørpapir i samme størrelse som bøtta, smørpapiret legges oppå honningen. Etter noen dager vil luft og voks stige til overflaten og når man drar smørpapiret forsiktig av vil skum og voks følge med.

For birøktere som driver større kan man bruke store honningtanker for klaring. Tankene bør ha kran nederst slik at man kan tappe ut ferdig klaret honning etter at den har stått og ”satt seg”. Skum og vokspartikler blir liggende øverst i tanken, det er derfor viktig å ikke tappe siste rest fra tanken.