Flytende honning

Fra Wikibi
Revisjon per 20. jul. 2012 kl. 14:47 av Eli (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk

Klokkelynghonning er den eneste sortshonning i Norge som ikke krystallisering. En forutsetning for dette er at det er ren klokkelyng. Ved innblanding av andre nektartyper vil honningen krystallisere.

Det finnes også nektarkilder som gir honning som krystalliserer svært sakte. Bladhonning, solbærhonning og blåbærhonning er eksempler på saktekrystalliserende honningtyper. Det er ingen enkle svar på hvor lang tid det tar før honningen krystalliserer. Dette avhenger av nektarkilden(e), antall kjerner glukosen kan krystallisere rundt og oppbevaringstemperaturen.

En observant birøkter vil få en god indikasjon på hvilke nektarkilder biene trekker på og kan høste sortshonning.

Ved temperatur under 4 °C går krystalliseringsprosessen så sakte, at den ikke har noen praktisk betydning. Dermed kan flytende honning oppbevares kjølig eller i fryseren for å bevare sin flytende egenskap. (Det finnes rapporter om at flytende honning har krystallisert i fryseren, uten at man kjenner til noen forklaring på dette.)

Selges honning flytende bør den merkes med at honning vil krystallisere over tid, slik at forbrukeren er klar over at produktet vil endre kvalitet. Man kan også tilføye at ved smelting i vannbad på 60 °C kan man igjen få en flytende honning.