Pollenkornet

Fra Wikibi
Revisjon per 30. jun. 2011 kl. 10:56 av Mats Grimsgaard (diskusjon | bidrag) (Ny side: Pollenkornets oppgave er å finne fram til et arr på en blomst slik at denne bestøves og planten kan utvikle frø. Veien pollenkornet velger er avhengig av planten den kommer fra. Noen pl...)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk

Pollenkornets oppgave er å finne fram til et arr på en blomst slik at denne bestøves og planten kan utvikle frø. Veien pollenkornet velger er avhengig av planten den kommer fra. Noen planter har spesialtilpasset seg vindpollinering og øser ut tusenvis, ja opptil hundretusenvis av pollenkorn. Pollenkorn som fraktes med vinden er i hovedsak glatte, runde og tørre. Noen har til og med luftsekker for at de skal kunne fraktes lettest mulig med vinden. Pollenkorn som spres med vinden kan fraktes langt vekk fra moderplanten.

Pollen som spres med insekter har større variasjon i utseendet. Her finnes ujevne overflater med pigger, klumper eller striper og er ofte klebrige og henger lett sammen i grupper og på insektskroppen. Disse pollenkornene spres dårlig med vinden, og fraktes derfor ikke over lange avstander.