Forskjell mellom versjoner av «Pollenkornet»

Fra Wikibi
Hopp til: navigasjon, søk
(Ny side: Pollenkornets oppgave er å finne fram til et arr på en blomst slik at denne bestøves og planten kan utvikle frø. Veien pollenkornet velger er avhengig av planten den kommer fra. Noen pl...)
(Ingen forskjell)

Revisjonen fra 30. jun. 2011 kl. 09:56

Pollenkornets oppgave er å finne fram til et arr på en blomst slik at denne bestøves og planten kan utvikle frø. Veien pollenkornet velger er avhengig av planten den kommer fra. Noen planter har spesialtilpasset seg vindpollinering og øser ut tusenvis, ja opptil hundretusenvis av pollenkorn. Pollenkorn som fraktes med vinden er i hovedsak glatte, runde og tørre. Noen har til og med luftsekker for at de skal kunne fraktes lettest mulig med vinden. Pollenkorn som spres med vinden kan fraktes langt vekk fra moderplanten.

Pollen som spres med insekter har større variasjon i utseendet. Her finnes ujevne overflater med pigger, klumper eller striper og er ofte klebrige og henger lett sammen i grupper og på insektskroppen. Disse pollenkornene spres dårlig med vinden, og fraktes derfor ikke over lange avstander.