Reproduktive organer

Fra Wikibi
Hopp til: navigasjon, søk

De aller fleste insekter har en høy reproduksjonsrate. Hos bier er det bare dronningen som kan pares og legge egg. Det vil si at hun må ha spesialiserte morfologiske strukturer for å gi egget et skall, og for å kunne lagre sædceller til egget er klart til å befruktes. Dronningens reproduktive organer består av to store ovarier med omtrent 180 ovarioler. Alle ovariolene i ett ovarium leverer egg i en felles eggleder som smelter sammen med egglederen til det andre ovariet. Ettersom egget beveger seg nedover egglederen vil det vokse gradvis i størrelse til det er så og si ferdig (omtrent 1,3 mm). Åpningen til den felles egglederen ender i et paringskammer (bursa copulatrix).

Arbeiderne har vanligvis fra 2 – 7 ovarioler per ovarium og mangler paringskammer. Den ytre åpningen til paringskammeret i dronninger kalles vulva videre utover vagina. I tilknytning til vagina ligger spermateket (sædgjemme) hvor sædcellene blir lagret. En liten kjertel i forbindelse med spermateket lager næringsrik væske som holder liv i sædcellene. Spermateket ser ut som en liten romstasjon. Det er dekket med et tett nettverk av sølvhvite skinnende trakeer som sørger for at sædcellene har oksygen. I tillegg vil spesielle strukturer på selve sædgjemmet sørge for at sædcellene har tilgang på de næringsstoffene de trenger for å overleve i flere år. Dronningen vil etter parring lagre omtrent 4-6 millioner sædceller i spermateket og har nok sædceller der til ikke å pare seg flere ganger i livet. Det er antallet sædceller i spermateket som bestemmer hvor lenge dronningen er reproduktiv og ikke muligheten hun har til å produsere egg. Hvis dronningen ikke har fått tilstrekkelig mengde sædceller i spermateket etter paring vil hun risikere å gå tom og blir da en dronemor. Når egget passerer spermateket vil en fold/eller klaff åpnes for å slippe sædceller fra spermateket til egget hvis det skal befruktes før det legges. Egget vil fra egglederne beveges ned i vagina før det legges i en tom celle. Arbeidere har rudimentært (ikke funksjonelt) spermatek og mangler de strukturene dronningen har for å pare seg. Arbeiderne kan derfor ikke pare seg, kan derfor ikke lagre sædceller og dermed heller ikke legge befruktede egg. En dronning kan produsere mer enn en million egg i løpet av hennes levetid. I sommersesongen legger en god dronning noe sånt som 1000-2000 egg i døgnet.


Dronene har som hovedfunksjon å produsere og lagre sædceller og overføre disse til jomfrudronninger under paring. Droner har to testikler som består av follikler hvor sædcellene blir produsert. Hver follikel åpner seg inn i sædkanalen (vas deferens) hvor sæden lagres. De ulike vas deferentia smelter sammen til en felles ejaculatorisk kanal som åpnes ut mot en endophallus (penis eller aedeagus).