Tavlehonning

Fra Wikibi
Revisjon per 1. sep. 2015 kl. 12:03 av Joakim (diskusjon | bidrag) (Lenker til bilder (går ikke an å vise bilder i artikler?))
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk

Tavlehonning kan produseres på to forskjellige måter. Man kan sortere ut de fineste utbygde tavlene etter høsting. Passe stykker skjæres ut av tavlen og emballeres. Det vil bli søl ved skjærekanten. Ved å la stykkene renne av seg en stund før innpakking blir det mindre søl i emballasjen. Eventuelt kan man også selge hele tavler til de som ønsker det.

Det finnes ulike typer av ferdige former for tavlehonning i handelen. Felles for de alle er at de monteres inne i kuben, slik at biene bygger vokset og fyller honningen direkte i emballasjen. Etter at biene har gjort jobben høstes tavlehonningen på vanlig måte og utvendig emballasje påsettes.

Man kan også la biene bygge tavlehonning rett i honningglasset. Dette gjøres ved å feste byggevoks i glasset og sette det opp ned oppå et dekkbrett med åpning.

Lynghonningens tixotrope egenskap i tillegg til at den krystalliserer sakte gjør at den egner seg bedre til tavlehonning en mange andre norske honningtyper. Man bør unngå å bruke honning som krystalliserer raskt til tavlehonning.

Ved produksjon av tavlehonning må trekket være svært godt, hvis ikke vil ikke biene bygge ut tavlene, fylle de og forsegle de på en tilfredsstillende måte.

Bilder av tavlehonning:
Tavlehonning i emballasje
Tavlehonning i ferdig form
Et stykke tavlehonning elegant servert